"Untuk melawati badai, kita harus terus berjalan bukan berhenti. Dan untuk terus berjalan ada dua hal yang terus kita bawa, iaitu KEYAKINAN & CINTA"

Epilog Seorang Hamba. Kehidupan ini memerlukan pengorbanan, waluapun pahit tetapi manisnya akan muncul di hadapan dan abadi di syurga.

Berbicara soal hati, hati memang sukar ditafsiri dan di jangka. Makanya, selalulah berbicara dengan hati bersama Pencipta, ALLAH SWT.


Thursday, December 30, 2010

tahun baru..2011???...

tanggal hari  sabtu. 1.1.2011..smua org thu..WHAT?
NEW YEAR!!!smua rakyat akn menjerit2 smpai ank tekak terkeluar..bzr masa menunggu tpat 12 tngah malm..kalau i la..baik p tidur @ buat kerja ka..
tp nak tahu apa d sblk new year??
mcm2 akn berlaku...di sblk smbtn itu..anak2 remaja ni dh mula plan sesuatu...hmm..ape ye??
dia org nk buat 1 parti!!!parti yg lagsung tak bermoral n terjerebak dlm maksiat..
Ya Allah..lindungilah mereka...jauhilah mereka dr segala perkara2 ini..
duhai remaja..berfikirlah sblm mlakukn sesuatu...sayangilah dr anda n keluarga anda..
Sayangilah AGAMA anda...ISLAM itu cntik n indah..jgnlah mengotorinya dgn perkra n perbuatn anda yg  meroskkn agama..iman..dan diri kalian..
jauhilah !!!
apakata kita smbt new year dgn slt2 sunat..slt hajat..slt taubat..zkr..doa2..tahlil..@ lain2..
bka bku br n ttp bk lama...
tngglkn smua yg jahat..kejarlh kebaikn..mengumpul aml kbjkn...
YA ALLAH..lapangkan lah hati kami dlm mnerima hdyh dan ilmu..jauhilah kami dr sifat malas dan mksiat..
lurusknlah jlan kmi..redoilah khpn kami..AMIIN...!!
JGN LUPA UPDATE AZAM BRU N IMAN BARU YE...=)
SALAM MESRA..(*_*)

Monday, December 20, 2010

SI diA....

hAdirnya tanpa kusedari..menggamit ksh cnta bersemi..
hdr cinta insan pdku ini..anugerah kurnian Ilahi..
Ya ALLAH, jka dia bnr untuk ku.dkatkanlah htnya dgn hatiku..dan lbh dkt hatiny dgn dr MU,ya ALLAH..
Jika dia BUKAN milikku,damaikanlah htku dgn ketentuan MU..
Ya ALLAH, engkaulah tmpt ku bergntung hrpnk..
ku harap drku sntiasa d bwh rahmat mu..
........AMIN........=)

Thursday, December 16, 2010

rasa cinta..??manis?masam?tawar? ke 3 rasa??

cinta...apa ya??hmm..lets do the discussion...love,cinta n mahabbah...
cinta itu buta..cinta itu indah..cinta itu apo lg??mcm2 org  tafsirkan...yg penting cinta itu suci dan murni..hehe..
cinta itu satu perasaan..al hawas..feeling..yg Allah berikan pd kita...satu  nikmat yg sngt indah...semua ada n merasai..cinta hak smua org..semua layak dicintai n mencintai...Allah itu al-rahman wa al-rahim..
cinta..bila kita tanya org,apa itu cinta..jawabnya..saya cintakan bf saya..adakah makna cinta itu just for it?tak..no..no..
cinta tak semestinya mcm tu..cinta ni luas maknanya n bnyak cabangnya..cinta dr sndr,cinta pd ALLAH,rasul,ibubapa,fmly. kawan2,saudra mra n..cinta pada bntg n tmbhn(envrmnt)..semua tu cinta...cinta juga kpd suami.isteri n anak2...
bla saya tnya..adkh awk pernah bercinta..sidia jwb tak pernah...hmm..nmpaknya dia tlh salh anggp..ramai yg setkn d mind diaorg yg cinta tu adlh.cinta antr laki n perempuan..knp la smpit sngt fkr...??maaflah..kalau terkasar...bohong sangat lah kalau kita kata kita tak prng brcnta..slama ni kita bercnta dgn dr sndr..fmly..n others..so..all these not love??love..love..from baby until adult.. each part we have love...kasih syg itu pun a part of love..cinta lah kerana Allah..org selalu kata mcm tu..kalau nk bercnta biarlah kerana Allah..btui tu..apa pun yg kita nk buat n akn buat biarlah kerana ALLAH..
Jgn lah bab cinta ja kerna ALLAH,bab lain tak pulak..=)..
cinta...ramai org nak bercinta..tp tak nak paham cinta tu..ramai nk dicintai..tp tak try for cinta dr sndr dulu..sblm kita nk rasa org cinta kita..kita kena rasa mcm mana nk cnta dr dulu..dan kita kna cr cinta Allah..
ALLAH sntiasa kasih akn hambanya...tak rugi kita cb n berebut..drp kita menangis n dok tunggu cinta si  mamat..baiklah kita menangis berdoa n berjuang dlm mencr cinta n ksh ilahi...
tak salh kita nk bercinta dgn si mamat@ si bunga..boleh ja..tp biarlah dgn cr btoi n sah..jgn halalkn apa yg haram..n yg haram jgn d halalkn...(sama ja meaning dia..)
jom la kita sama2 muhasabah n pk2kn..=)

Sunday, December 12, 2010

lalala....

exam semakin hampir..tp rasa mcm tak da exam ja...tak da mood sangat nk study..btuk tak ok lg..dah tak larat nak mkn ubt..
keja makan ubat ja..rasa mcm dlm perut ni penuh dah ubat...macam mana ya nlk legakan batuk ni??ubt batuk..dah mkn..ubt apa lg nak try?
hmm...insya-Allah..nanti jmpa la kot cranya..sabar ja..pasti ada jlnnya...
ok la...nk p stdy la...semoga kwn2 n anda semua chat selalu n happy ye...daaa..daa..salam mahabbah dari amira..=)

Friday, December 10, 2010

semangat hijrah...

assalamualaikum...alhamdulillah,syukur kpd Allah mmbr saya peluang untuk hidup...hari ni, pg sangat cerah dan sejuk..alhamdulillah..demam dah ok..just batuk ja..insyaAllah, jika kita bersabar ALLAH akn tolong kita..lg pun sakit itu dapat menghapuskn dosa2 kcl kita...sakit itu ujian dr NYA untuk menguji kita..kan?kan?
Alhamdulilah..i-care festival dah habes..seronok jaga gerai.dapat banyak pengalaman..wlpun kurang chat. p jugak..kos nak kutip pengalaman...n ia adalah 1 amanah...amanh kna la selesaikn..yg penting tanggungjwb..apbl kita d bri satu tggungjwb,kita kna laksanakn n buat yg t'rbaik...btoi?yes..I'M...
hmm...rindu sangat kat umah..bla la nk blk ni??Kedah..ooo kedah...i miss u...nk jmp mak  & abah..rasa dah setahun tak jmpa..=(...
rasa2yna ada tak org rindu kat saya??hehe...
baru2 ni kita baru ja sambut maal hijrah...so apa rasa??best sangat...kita org wat bca yasin n doa sama2 n do some tazkirah..thn baru,kita kena la psg plan baru...bila maal hijtah org kurng bg respon..bla new year..hmm tak usah la habaq...pnuh ja acara,program.. n bla.....bla..napa ya boleh jd macam ni??
apa sebab nya?kita ni ISLAM...tp napa orang ISLAM suka meraikn nem year...??
wyh?can anyone give me a reason??i think mayb they don't know..bla awal muharam,apa itu awal muharam,ape tu maal hijrah..@ tak pernah tahu yg ISLAM ni ada bulan tarikh sndr dalm islam?hmm..maybe..husnulzon la..tak baik sngka bkn2 kn..t dosa...hmm...
jok la kita pkr sama2 n jom kita buat transfomasi dlm our life..
semoga kita ni sama2 la dpt apa yg kita nak..buat perancangan n doa..bismillahhitawakkaltua'lalallah

Friday, December 3, 2010

khas untuk kita...

 Demi Tuhan Yg Maha Esa,Allah SWT yg mncptkn seluruh alam,Yg mncptakn aku dan seluruh makhluk,diberikan amanah & tugasan, sbg khalifah mntdbr bumi yg indah..
Aku seorg muslim yg cuba mnjd sehebat Rasulullah SAW, sekuat hati jihad para mujahidin, seteguh iman para anbiya', yg bisa menenmpuh plbgai cbrn & dugaan, yg tak pernah mengenali erti kepenatan,kekalahan & ketakutan..
Aku seorg muslim, yg x mampu brjihad brsama para mujahid dlm mnolong saudra mara seislamku di sna,yg hdp dlm kegelpan & ketakutn, yg dbelengui kezaliman Israel..
Duhai Palestin...Duhai gaza..
maafknlah aku ini kerna x bisa menolong & mmbntu kalian di sna..maafknlah aku kerana aku muslim yg pengecut..
membiarkn kalian mengharungi kederitaan & kesengsaraan hdp keseorangan, tanpa ditemani aku yg bergelar muslim..
Aku muslim yg hanya mampu melihat,mendengar,dan menangis..ku lihat segala kemusnahan ngra kalian..ku menangis takala mlht & mndgr segala khbr kederitaan & kesedihn saudaraku nun jauh d sana..aku hanya mampu melihat segala2nya..tapi, apakah dayaku..??
segala kederitaan,kesedihan & kesusahan kalian x dpt ku merasainya,tp dapat ku memahaminya..aku muslim yg hidup diselimuti kekayaan nikmat Allah d duniawi..ku biarkan ombak menghanyutkn ku dlm mimpi..segalanya telah mengaburi mataku..

walaupun ku menangis titisan air mata darah, ianya tak akn menyamai nilai kederitaan & kesedihan kalian..
wahai saudra mara seislam ku..sanggupkh kita melihat saudar kita di sna d bunuh bagaikn semut??dipijak bak rumput??mereka inginkn kebebasan,kedamaian & keamanan...
Apakah yg mmpu kita lakukan?apakah tanggungjwb kita?apkh sumbgn kita lakukn?
ayuhlah kita bersama menolong mereka..agar mereka juga dpt merasai khdpn yg indah dan aman seperti kita sekarang...

hamba ALLAH..

My photo
alor setar kedah, islam, Malaysia
i love ALLAH,Rasulullah..i love Islam n i love my family n all myfriends...