"Untuk melawati badai, kita harus terus berjalan bukan berhenti. Dan untuk terus berjalan ada dua hal yang terus kita bawa, iaitu KEYAKINAN & CINTA"

Epilog Seorang Hamba. Kehidupan ini memerlukan pengorbanan, waluapun pahit tetapi manisnya akan muncul di hadapan dan abadi di syurga.

Berbicara soal hati, hati memang sukar ditafsiri dan di jangka. Makanya, selalulah berbicara dengan hati bersama Pencipta, ALLAH SWT.


Monday, April 16, 2012

ISLAMIC STUDY VS SCIENCE STUDY...

assalamualaikum semua! semoga sihat dan iman semakin kuat hari ini.insyaALLAH.^__^
Lama tak menulis dah..ALLAH,rindunya nak karang mengarang ni...
dari dulu sampai sekarang saya tengak dan perhatikan.Sampai sekarang ianya msih ada dan berlaku.Tak ada perubahan..kenapa ya?hmm..i don't know..but i try to solve and open their eye about this.
Today we see,many people in university and they so struggle and study hard in their studies.ALHAMDULILLAH, they  love to study and love to find knowlegdes.This is so good and ISLAM encourage Muslim to study (talibal ilmu) till die.
But today,we hava some problem.I think this is big problem...but whos care this problem?anyone can change this rule and this fikrah?
hmm...kenapa perlu pisah kan agama dari sains?kenapa perlu pisahkan sejarah dan ISLAM?knapa ya?kadang-kadang bila tengak ni dah macam sekular pembelajaran.ye, memang kita tak nampak,tapi sebernanya ia berlaku..buka mata tuan dan puan...anda sedang di cerakinkn..selalunya universiti akn pisahkan antara art prgm dan science program...art ni maksudnya macam kos2 prgm yg low standard and low class...kenapa sya ckp mcm tu? cuba tengak kat brefing prgm..sangat2 berbeza dan sungguh tak adil.bias dan prejudice..maaf la nak kata, kalua tengak balik, apa motif pihak tertentu meletakkan syarat2  yg sangat "rendah" berbanding sains program? knapa kah? org selalu kata, ala kan kos sains tu susah,kos agama senang ja..hafal dan ingat ja...sains ni kena fahamla, ingt la,ada ekspirimen la dan bagai2 la alsana untuk mengatakan sains tu hebat ,sain tu untuk pandai2 ja..yg kurang2 ni adalh kos n prgrm agama..THIS RIGHT??? how can people like this make wrong conclusion... ALLAH, nampak  sgt macam nak merendahkan org2 yg  ambek kos agama dan art ni..
Ada satu cerita, kwn saya bercakap..
si A: AArggh..tension ya..exam dah dekat.banyak ya nk study.dah la berat dan susah.kena score cgpa..cgpa ana dah la tinggi..awak tak pa la,kos art ja..cgpa rendah ja yg kena score..tak banyak persaingan dan senang ja.

si B: (DALAM hati BERMONOLOG...) issh3..tak da insurans ckp.sakit hati ini.rasa nk menangis ja..knp semua org ckp mcm ni..teruk sngt ka budak2 prgm art dn agama ni?sng sgt ka apa yg aku belajar ni..low standard ka belajar agama ni?ya ALLAH...
SABAR ya hati...
si B pun dgn hati yg 'alamatun sodri ni pun cakap la kat si A NI..tak pa wak, belajar la elok2..budak sains ni kat smart n pandai2...boleh punya.study dri skrg..yg mana tak paham tnya madam awak tu..saya ni nak tolong, tak reti la...apa la yg sya tau..belajar agama ja..kan? kan? kan?

so,how you feel something?...knp perlu pisahkn agama dan sains...dan knp perlu kata begitu?kenapa?
IKUT CGPA YG Ditetapkan oleh unvrst:
1)art prgrm: 2.25
2)science prgrm: 3.5
NAMPAK?..jauh sgt beza...knp ada jurang di antra kami?knp tk letak art prgm kpd 3.5 jugak?
susah senang tu bukan ukurn untuk letak cgpa...kualiti?nk kata sains students ni more quality than art students?...
ni semua mcm ala2 barat.yg mana memisahkan agama dari khdpn dan pembelajaran...budak dan kelas agama dipisahkan dari semua..di asingkan.. kalau dulu2, sekolah inggeris dan pondok..kini...
hmm..tegak sekali mumkin tak nampak..tapi kesan nya sgt2 tajam dan halus..
ramai mereka mereka ni telah di bassuh pemikiran dan fikrah...set min diubah...tapi ada jugak yg ok..alhamdulillah.Namun hanya berapa kerat yg sedari akn ini? berapa kerat yg nampak dan sedar?
awak? awak? kamu? masih lagi yg dalam dunia akademik yg dicaturkan...

kadang-kadang kita tengak untuk program arts ni kita tengak kemudahan yg diberikan kepada department arts sndr dan stdnt arts ni kurang kualiti dan tak setanding science...seperti juga biasiswa dan pinjaman...kalau perasan tak banayk sangat biasiswa yg ada untuk stdnt yg dlm prgram agama dan art ni..kesian kat mereka ni...di pinggirkan..di "levelkan" dan di perlakukan seperti ini..kenapa org tengak students ni sebelah mata...padahal kita belajar sama ja.Yang berbeza adalh silivus2 pembelajaran dan kaedah nya..nk kata yg ni cerdik dan yang ni kurang cerdik,siapa lah kita nak buat penilaian..cuba buat eksperimen...tukar position..stdnt sains ni suruh belajar kat  prgram art @ agama ni..mampukah mereka lakukn sebaik nta dan adakah ia senang dan mudah seperti mereka katakan itu?
dan sebaliknya...sebernanya kita sama ca...iq dan eq lain2...tak boleh la kita memandang rendah kpd students art dan stdnt yg ambek kos agama ni mcm tu..jgn rasa HEBAT sngat "sains" anda belajar tu..sebernanya sains tu adalh sebahagian dalm agama...seimbangkan ia...KOS APA pun anda, anda jgn ketepikan hak anda sbg MUSLIM tu..JGN lupa kita ni adalh agama ISLAM.
sAMA2 kita belajar untuk meningkatkan mutu khpdn dan memahami ISLAM keseluruhannya.
JANGAN anggap kita bukan pelajar agama dan bukan kos agama,beerti kita tak boleh menyampaikan dakwah dan kta tak dituntut dlm menunaikan syariat.KOS apa pun,aurat tetap perlu dijga,solat stil wajib dan sama ja dengan budak2 koa agama @ sek agama.kita pun kena belajaq dan memahami ISLAM sedalamnya. tanpa agama,apa lah erti sains itu...dan tanpa amalan,apa lah gunanya pelajaran ilmu agama yg kita pelajri tu..
sya bkn nk slah kan anda sebagai pelajar aliran sains dan salahkan anda sebgai pelajar kos agama..tapi saya nak kita sama 2 fikirkan dan ubah pemahaman dan pemikiran ini...
anak2 akn datang akan lebih jauh hebat dari kita..kita tak nak ank2 itu berlumba2 mengejar untuk jdi doktor, jadi ahli farmasi tapi lupakan agama yg utama..kita tak nak orang memilih  untuk belajar aliran agama adalh satu medium utuk pelajar yg low clsss dan sbg pelajaran yg snang nak skore semata2..tapi disebabkan keinginan dan 1 semanagt untuk mengubah dunia ini dan mendalami ilmu2 agama untuk menyebarkn ISLAM dan berdakwah...kita nak anak2 kita jadi doktor yg mampu bedah manusia dan juga adalah imam masjid,ahli pendakwah dan boleh menjdai ustz untuk masyarakat...Kita nak anak2 ni jadi ustza dan dlm masa yg sama dia menjadi orang master dalm englishnya, boleh jadi ahli akauntan dan boleh menjadi segalanya....
itu lah harapan ku...
tak nak org2 di luar memandang kos agama ni sbg lower class dan kurang kualiti...
tak nak masyrakat terus dgn fikrah yg "sekular"...
~Semoga kita sama2 dapat menjadi pelajar yg cemerlang di dunia dan akhirat~
maaf dipinta kalau ada yg slah dan silap.....^_____^

No comments:

Post a Comment

hamba ALLAH..

My photo
alor setar kedah, islam, Malaysia
i love ALLAH,Rasulullah..i love Islam n i love my family n all myfriends...