"Untuk melawati badai, kita harus terus berjalan bukan berhenti. Dan untuk terus berjalan ada dua hal yang terus kita bawa, iaitu KEYAKINAN & CINTA"

Epilog Seorang Hamba. Kehidupan ini memerlukan pengorbanan, waluapun pahit tetapi manisnya akan muncul di hadapan dan abadi di syurga.

Berbicara soal hati, hati memang sukar ditafsiri dan di jangka. Makanya, selalulah berbicara dengan hati bersama Pencipta, ALLAH SWT.


Saturday, June 23, 2012

kosong..kosong..jgn biar diri seperti tin kosong

Bismillahirrahmanirrohim...

teringat akn lagu kosong, dr najwa latif...kosong..kosong..kosong...
huhu...tak tahu sngt lgu ni, tpi pernah dengar..
di sebalik lgu ni, di hujung lirik nya ku tertarik dengan "kosong" itu..penuh erti bg ku..terasa dgn istilah "kosong" itu...terasa diri ni masih kosong..masih kurang dari ilmu-ilmu dunia dan akhirat...
bila diri ingin menjadi seorang daie, namun apakah persedian ku?bukan hanya menjadi daie yg semata-mata di bibir, tapi ingin ku laksanakan nya dlm diri dn kehidupan ku.
ku mencari kekutan untuk kuat dalam membentuk diri..ku berdoa pada ALLAH, semoga impian ni bukan menjadi angan-angan mat jenin, tapi menjadi realiti untuk ku berjuang di jaln ALLAH.
TAK menjadi halangan untuk diri sebagai wanita dan muslimat untuk sama-sama berjuang di jaln NYA. yang penting diri kena ikhlas dan sungguh-sungguh dalm perjuangan ini.Muslimat kan sayap kiri muslimin dlm perjuangan.Siapa LAGI yg perlu menyambung rantai-rantai perjuangan RASULLAH, kalau bukan kita sebagai seorang MUSLIM?
semua manusia yg dilahirkan sebagai ISLAM, adalah MUSLIM dan daie...DI beri amanah dalam mentadbir bumi dan amar makruf nahi munkar..siapa lagi nak buat kalau kita sebagai manusia.

"jgn jadi tin kosong ja..." teringat lagi kata ni..Mengaku diri ni pejuang Islam, TAPI tahu tak pasal sirah-sirah nabi, sirah sahabat-sahabat nabi dan kisah-kisah pejuang ISLAM dahulu? semua ni asas..bila tanya  dalil ayt al-Quran  untuk hujah2, teragak-agak nk bagi...apa ni? ALLAHUAKHBAR...so, buat diri sendiri berubah la..kesedian untuk berubah. INSYA-ALLAH, KU pasti boleh! kita sama-sma ya teman-teman ku..


duhai teman ku,
andai ku lemah,ingatkn dan sedarkan diri ku,
bawalah ku bersama kalian dalam mencapai keredaan ALLAH
dan pimpinlah daku
agar ku tak tersesat jln dlm perjuangan ini
duhai temanku,
hebatkan diriku seperti kalian
ingatkan diri ni  kepada ALLAH
Untuk ku terus kuat dan istiqomah dlm perjuangan ini...
terima kasih teman-teman 

 banyak kisah2 tokoh2 wanita muslimah dlm perjuangan..antaranya kisah isteri nabi MUHAMMAD S.A.W, SAIDATINA KHADIJAH.
Saidatina khadijah bt khuwailid digelar "Afifah solehah"..contoh dan teladan untuk wanita dalam perjuangan.Beliau sanggup berkorban sgl kekayaannya dalm menolong suami tercinta di jaln jihad fi sabilillah.Bersama-sma membntu menyebarkn dakwah dan sentiasa bersma Rasulullah di kala senang dan susah. Tak pernah merungut di kala susah sepanjang hayatnya bersama Rasulullah.Terus setia dan kuat...ALLAHUAKHBAR!

mampukah ku menjdi seperti beliau?..di zamn era yg moden ini mampukah diri ini? ALLAH, kuatkan iman dan teguhkan hati ini.

perjuangan ini memang pahit dan byak halangan, ujian dan bnyak berkorban..namun ianya manis di syurga.Walaupun diri,jiwa, dan harta perlu dikorban, usah sesekali menyesal dan berputus asa, teruskan langkah dalam perjuangan...ujian itu penawar diri dan wasilah untuk mencapai kejayaan dan kemenangan. Berjiwa lah besar dalam jihad dan ujian ini..ujian ini tak sama seperti ujian di zaman RASUL dan anbiya' terdahulu..ujian ini hanya kecil untuk ku lalui di zaman ini..
ingat kan diri supaya usah manja dan meraskan selesa dengan apa yg dimiliki dan dirasai sekarang...bersyukur pada Ilahi apa yg ada dan diterima...bila selalu merungut, takut kemanisan perjuangan semakin surut dn hilang..takut nanti di sna, hnya kosong sja amaln kita..dek kerna hati tak ikhlas..na'uzubillah...
ALLAH matlamat kami, Rasulullah teladan kami, al-Quran petunjuk kami,syahid di jln ALLAH cita-cita tertinggi kami... amin.
~hamba ALLAH~

No comments:

Post a Comment

hamba ALLAH..

My photo
alor setar kedah, islam, Malaysia
i love ALLAH,Rasulullah..i love Islam n i love my family n all myfriends...